Ούτε μία εβδομάδα δεν έχει περάσει απ’ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Πολλοί παρομοιάζουν κάποια γεγονότα με τα όσα συνέβησαν στην Ευρώπη την δεκαετία του ‘90. Τότε άλλωστε καταρτίστηκε και η Οδηγία Προσωρινής Προστασίας που τώρα θα βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Βάσει της οδηγίας, μπορούν να χορηγηθούν Άδεια Παραμονής σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαρκείας ένα έως τρία χρόνια. Ήδη υπολογίζεται πως πάνω από 300.000 Ουκρανούς έχουν εγκαταλείψει την χώρα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δεχτεί εκατομμύρια ακόμα.
Σύμφωνα με τον Ίλβα Γιόχανσον (Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων), οι Ουκρανοί που περνάνε τα σύνορα χερσαία, από Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, και Ουγγαρία, είτε παραμένουν σε εκείνες τις χώρες, είτε συνεχίζουν το ταξίδι τους. Πέρα από την Ελλάδα, προορισμοί δείχνουν να είναι και άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και πιο βόρεια, όπως η Γερμανία και η Τσεχία.
Ειδικότερα, η Γερμανία από την πρώτη στιγμή είχε βιαστεί να εκφράσει τη συμπαράστασή της προς του Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Νάνσι Φέζερ (Υπουργός Εσωτερικών Γερμανίας) έχει δηλώσει μέρες τώρα πως και η Γερμανία όπως και πολλά άλλα κράτη είναι σε ετοιμότητα.
Γνωρίζοντας πως οι Ουκρανοί άντρες, σε στρατεύσιμη ηλικία, απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα λόγω κατάστασης, θα περίμενε κανείς μικρότερους αριθμούς ανθρώπων να καταφθάνουν στα σύνορα. Κι όμως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εκτιμάται πως θα φτάσουν περίπου στα 4 εκατομμύρια οι πρόσφυγες. Προς το παρόν, οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.
Συνεχίζοντας αυτό το έργο βοηθείας, από την μεριά μας στον ΟΥΜ, θέλουμε να συμβάλλουμε στο να επιταχυνθούν και επιτευχθούν οι διαδικασίες απόκτησης των χαρτιών.
Αν είσαι εσύ ή κάποιος γνωστός σου από την Ουκρανία και χρειάζεστε αυτή τη περίοδο άδειες παραμονής στην Ελλάδα, η ομάδα μας είναι στη διάθεσή σου.