fbpx

Αναγνώριση σπουδών μεταναστών: Μια νέα ζωή με όχημα το πτυχίο τους!

Νέες ευκαιρίες για μια καινούργια ζωή δίνει σε μετανάστες το πρόγραμμα “European Qualifications Passport for Refugees” μέσω της πρωτοβουλίας αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει, αλλά και των πτυχίων που έχουν αποκτήσει στις χώρες προέλευσής τους.

Το πρόγραμμα “European Qualifications Passport for Refugees” υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει ως αντικείμενο την αναγνώριση των χρόνων σπουδών και των πτυχίων που έχουν λάβει πρόσφυγες με στόχο την ομαλή τους ένταξη στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή και επαγγελματική πορεία.

Ο 34χρονος Παλαιστίνιος Ahmed Ashour είναι ένας από τους πρώτους πρόσφυγες στα Χανιά του οποίου μέσω του προγράμματος αναγνωρίστηκε το πτυχίο που είχε λάβει από το Πανεπιστήμιο στη Γάζα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα για τη δυνατότητα αυτή από την κοινωνική λειτουργό της Σύμπραξης Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, συμπλήρωσα την αίτηση και πέρασα από τη διαδικασία της συνέντευξης που προβλέπεται. Έτσι μου αναγνωρίστηκαν οι σπουδές μου στο αντικείμενο της παροχής συμβουλευτικής σε γονείς με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αισθάνομαι ότι αυτή η εξέλιξη μού ανοίγει καινούριες πόρτες κι ό,τι ο κόπος μου δεν πήγε χαμένος».

Ανάλογη είναι και η ιστορία της 28χρονης Saleha Anwaari από το Αφγανιστάν. Όταν ήταν ακόμα στην πατρίδα της είχε ξεκινήσει να σπουδάζει νομική. Ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της και τη χώρα της για να βρεθεί έπειτα από ένα περιπετειώδες ταξίδι αρχικά στην Κω και έπειτα στα Χανιά.

«Όταν ήρθα εδώ, ανέφερα στη Σύμπραξη ότι στη χώρα μου είχα ξεκινήσει σπουδές και έτσι έμαθα για τη δυνατότητα να αναγνωριστούν μέσω του προγράμματος τα χρόνια που φοιτούσα. Έτσι αποφάσισα να μπω στη διαδικασία και να πάρω την πιστοποίηση».

Το πρόγραμμα “European Qualifications Passport for Refugees” υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα λειτουργεί σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και εταίρων της όπως τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Πτυχία και σπουδές προσφύγων έχουν ήδη αναγνωριστεί μέσω προγράμματος σε χώρες όπως η Ιταλία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία κ.α.

Υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά σας;
Ρωτήστε τον ΟΥΜ πώς να το λύσετε:

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Δικαιούστε Ελληνική Ταυτότητα;
Αποκτήστε την τώρα!

Παιδί γεννημένο στην Ελλάδα?
Μάθε πως θα βγάλεις Ιθαγένεια.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Θέλω έκπτωση 30% στις μεταφράσεις

Keni problem me dokumentet tuaja?
Pyetni OYM se si ta zgjidhë:

Perfitoni Shtetesi greke
Mëso se si për të marrë shtetësinë greke

اگر آپ کے کاغزات میں کوئ مسلہ ہے یہاں پھر آپ کوپہلی دفہ
کاغزات بنوانیں ہیں او ۔و۔م۔ سے راپط کریہں

مفت اپ ڈیٹ!
رہائشی اجازت نامہ حاصل کرنے کے لئے کس طرح معلومات حاصل کریں:

هل لديك الحق في الحصول على الهوية اليونانية!
؟احصل علها الان

ولدالطفلفياليونان؟
تعلمكيفيةالحصولعلىالجنسية.

هل توجد أية مشكلة في أوراقك؟
إسألوا مُنظمة دعم المُهاجرين كيف تحلونها:

გააქვთ პრობლემა თქვენს საბუთებთან დაკავშირებით?
მოგვმართეთ OYM-ი გასცემს პასუხს ყველა თქვენს შეკითხვას

[formidable id=8]

უფასო ინფორმაცია!
გაიგეთ თუ როგორ მიიღოთ საბერძნეთის მოქალაქეობა:

[formidable id=7]

Узнайте, как получить вид на жительство!