Σε ένα ακόμα περιστατικό απόρριψης ασύλου στην Ελλάδα, ένας μετανάστης από τη Σενεγάλη απορρίφθηκε από τις Αρχές όπου έκανε αίτηση ασύλου, λόγω αδυναμίας επικοινωνίας.
Ο άνδρας έφτασε στην Ελλάδα την Πρωτοχρονιά και κρατήθηκε από την αστυνομία όπως ορίζει ο νόμος για όσους έρχονται από χώρες με μικρό ποσοστό προσφύγων. Την επόμενη μέρα πέρασε από επιτροπή, αλλά δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με την υπεύθυνη. Στην αίτηση του είχε συμπληρώσει ότι μιλάει γαλλικά, κάτι που δεν ίσχυε καθώς μιλούσε μόνο τη γλώσσα Ουολοφ.
Υπήρξε μεγάλο μπέρδεμα και παρ’ όλο που το Κράτος οφείλει να έχει διερμηνέα, οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν οτι ο μετανάστης δεν μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα που είχε δηλώσει από λάθος. Η διαδικασία πήγε πίσω και αναγκάστηκαν να απορρίξουν το αίτημα του για άσυλο.
Σύμφωνα με το πρακτικό της συνέντευξης, ο διάλογος μεταξύ της χειρίστριας και του άντρα ήταν ο παρακάτω:
«- Καλημέρα. (ο αιτών κοιτάζει με απορία τον διερμηνέα) Καταλαβαίνετε τον διερμηνέα;
– Ουολόφ.
– Μιλάτε γαλλικά; (ο αιτών δεν απαντάει)
– Στη φόρμα καταγραφής υπάρχει ως δηλωθείσα γλώσσα επικοινωνίας τα γαλλικά. Για ποιο λόγο;
– Όχι γαλλικά, μόνο ουολόφ.
– Σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο η ληφθείσα συνέντευξη οφείλει να γίνεται με βάση τη γλώσσα που ο αιτών δήλωσε στη φόρμα καταγραφής του και, αν δεν συνεργαστείτε, η απόφαση θα βγει με βάση τα στοιχεία του φακέλου σας. Εξακολουθείτε να μην κατανοείτε τον διερμηνέα και να ισχυρίζεστε ότι μιλάτε μόνο τη γλώσσα ουολόφ;
– Ουολόφ, ουολόφ.
– Η συνέντευξή μας τελείωσε, σας ευχαριστώ».
Η μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα αύξησε τη γραφειοκρατία και δυσκόλεψε την ήδη απαιτητική διαδικασία για παροχή ασύλου και άδειας διαμονής.
Η παρουσία και η βοήθεια δικηγόρου είναι απαραίτητη σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς αν ο μετανάστης/πρόσφυγας δεν μιλάει μία από τις βασικές γλώσσες επικοινωνίας (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) δεν θα μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία ώστε να μπορέσει να φτάσει στην συνέτευξη.
Για τα έγγραφα που χρειάζονται, τις αποδείξεις και τη συνέντευξη είναι καλό και σημαντικό να συμβουλεύονται δικηγόρο έτσι ώστε να αποφύγουν λάθη και παραλείψεις, αλλά και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό.
Ο ΟΥΜ βρίσκεται στο πλευρό του μετανάστη καθώς γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που έχει συναντήσει. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και ορίζει όλους τους τρόπους που μπορεί κάποιος να πάρει άσυλο και άδεια διαμονής.
Τίποτα δεν είναι αδύνατο αν ρωτήσεις κάποιον που ξέρει!