fbpx

Δεν μπορεί να βγάλει χαρτιά στην Ελλάδα επειδή σπούδασε στην Αμερική

Η Ανδρονίκη Κίφτη γεννήθηκε και έζησε στην Ελλάδα.
Επειδή όμως οι γονείς της μετανάστευσαν από την Αλβανία την δεκαετία του ‘90,
σήμερα αναγκάζεται να έρχεται στην Ελλάδα μόνο για “τουρισμό”.

Με το που τελείωσε το σχολείο, η Ανδρονίκη κέρδισε υποτροφία να σπουδάσει βιοχημεία στην Αμερική. Τώρα ετοιμάζεται να λάβει και διδακτορικό. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο τώρα δεν μπορεί να πάρει την Ελληνική Ιθαγένεια.

Ορίστε τι ακριβώς έχει συμβεί

Πρώτη φορά ζήτησε την βοήθεια δικηγόρου για την υπόθεσή της λίγο αφού τελείωσε το σχολείο. Η αίτηση για Άδεια Διαμονής που έκανε όταν έκλεισε τα 18 ακυρώθηκε και έπρεπε να επανακαταθέσει. Έφτασε 24 χρονών μέχρι να ξανακαταφέρει να βγάλει άδεια…

Όταν όμως ξεκίνησε την διαδικασία για να αποκτήσει την 2η πενταετή άδεια (αυτήν που θα της εγγυόταν ως ένα βαθμό την απόκτηση της Ιθαγένειας), ξεκίνησαν τα πραγματικά εμπόδια. Επειδή διάλεξε να ακολουθήσει την εκπαίδευσή της εκεί που την οδηγούσε, εκτός Ελλάδας, αντί να καθίσει στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να βγάλει χαρτιά.

Το ‘19 ξαναέκανε αίτηση για Ιθαγένεια, πήρε την βεβαίωση, αλλά ξεκίνησε η πανδημία. Ευτυχώς, είχε προλάβει να γυρίσει στη Βοστόνη, όπου και απασχολούταν με το διδακτορικό της. Εκεί ήταν που ενημερώθηκε πως πρέπει να παρασταθεί άμεσα για την συνέντευξη (εν μέσω lockdown) χωρίς αιτιολογία απουσίας. Παρά το γεγονός ότι έχασε την πτήση transit, έκανε τα αδύνατα δυνατά να καταφέρει να βρει τα λεφτά για το εισιτήριο να έρθει. Ήρθε, έδωσε τη συνέντευξη, και γύρισε στις ΗΠΑ όπου και ενημερώθηκε πως η επιτροπή δεν βρήκε κάποιο λόγο για τον οποίο να χρειάζεται την άδεια διαμονής, ή ακόμα καλύτερα, την ιθαγένεια.

Σαφώς προσπάθησε όσο μπορούσε να δώσει έκταση στο θέμα. Κοινοποίηση στην κοινοποίηση, η ιστορία της διαβάστηκε μέχρι και από την Φώφη Γεννηματά, η οποία την κοινοποίησε με τη σειρά της στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Τότε ήταν που της δόθηκε η υπόσχεση πως την επόμενη φορά που θα έρθει στην Ελλάδα θα την περιμένει μία Άδεια “Εθνικού Συμφέροντος”.

Έχοντας ασχοληθεί με τις διαδικασίες αυτές αρκετά, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός πως αυτό δεν έγινε ποτέ…

Η δικαιολογία τους ήταν πως μπήκε στην Ελλάδα μία φορά ενώ βγήκε δύο. Έτσι ανέφερε η απόφαση. Κάτι που είναι φυσικά αδύνατο να συμβεί. Καλό είναι να σημειωθεί επίσης πως η αίτηση απορρίφθηκε μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Κάπου εδώ η Ανδρονίκη επέλεξε να προσφύγει στην δικαιοσύνη ξανά ώστε να καταφέρει να αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια. Το ζήτημα έφτασε μέχρι και στην Βουλή, όπου χωρίς την έκπληξή μας, ο Υπουργός Μετανάστευσης δεν έκανε καν σχόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του ‘21 έστειλε μέχρι και email στην υφυπουργό (που δεν απαντήθηκε ποτέ). Εκείνο τον Νοέμβρη όμως απέκτησε την πρώτη δικαστική της νίκη. Το 2ο δικαστήριο αναμένεται να γίνει το τέλος του ‘22.

Στο ενδιάμεσο οι γονείς της μετά από 30 χρόνια στην Ελλάδα αποφάσισαν και αυτοί να προσπαθήσουν να βγάλουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Ο πατέρας της δεν κατάφερε να περάσει την εξέταση, ενώ ταυτόχρονα η μητέρα της ακόμα περιμένει απάντηση…

Δυστυχώς, η διαδικασία για την έκδοση Άδειας Διαμονής ή την απόκτηση Ιθαγένειας έχει πολλές παγίδες σε κάθε βήμα. Το γνωρίζουμε καλά αυτό στον Οργανισμό Υποστήριξης Μεταναστών. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό σε τέτοιες διαδικασίες να έχεις κάποιον ειδικό δίπλα σου.

Λοιπόν, μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη. Εμπιστεύσου μας με τα χαρτιά σου.
Μίλησέ μας τώρα!

Υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά σας;
Ρωτήστε τον ΟΥΜ πώς να το λύσετε:

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Δικαιούστε Ελληνική Ταυτότητα;
Αποκτήστε την τώρα!

Παιδί γεννημένο στην Ελλάδα?
Μάθε πως θα βγάλεις Ιθαγένεια.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Θέλω έκπτωση 30% στις μεταφράσεις

Keni problem me dokumentet tuaja?
Pyetni OYM se si ta zgjidhë:

Perfitoni Shtetesi greke
Mëso se si për të marrë shtetësinë greke

اگر آپ کے کاغزات میں کوئ مسلہ ہے یہاں پھر آپ کوپہلی دفہ
کاغزات بنوانیں ہیں او ۔و۔م۔ سے راپط کریہں

مفت اپ ڈیٹ!
رہائشی اجازت نامہ حاصل کرنے کے لئے کس طرح معلومات حاصل کریں:

هل لديك الحق في الحصول على الهوية اليونانية!
؟احصل علها الان

ولدالطفلفياليونان؟
تعلمكيفيةالحصولعلىالجنسية.

هل توجد أية مشكلة في أوراقك؟
إسألوا مُنظمة دعم المُهاجرين كيف تحلونها:

გააქვთ პრობლემა თქვენს საბუთებთან დაკავშირებით?
მოგვმართეთ OYM-ი გასცემს პასუხს ყველა თქვენს შეკითხვას

[formidable id=8]

უფასო ინფორმაცია!
გაიგეთ თუ როგორ მიიღოთ საბერძნეთის მოქალაქეობა:

[formidable id=7]

Узнайте, как получить вид на жительство!