fbpx

Έφυγε από την χώρα της στα 17 και πήρε την ζωή στα χέρια της

Πριν καν κλείσει τα 18, η Φ. από το Αφγανιστάν αναγκάστηκε να αφήσει την χώρα της πίσω. Μάλιστα ήταν και έξι μηνών έγκυος. Ο δρόμος της την έφερε στην Ελλάδα, αρχικά στην Μυτιλήνη και έπειτα στην Αθήνα, όπου αναγκάστηκε να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο τελείως ξένο. Αργά η γρήγορα, κατάλαβε πως για να μπορέσει να το κάνει θα χρειαστεί να μάθει την γλώσσα. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε, δεν μπορούσε καν να πάει στο σούπερ μάρκετ, πόσο μάλλον σε δημόσιες υπηρεσίες για να βγάλει τα χαρτιά της χωρίς να μιλάει ελληνικά. Ήξερε όμως πως εδώ την περιμένει μία καλύτερη ζωή. Η Ελλάδα της θύμιζε την χώρα της πριν τον πόλεμο, με την διαφορά πως εδώ είναι ελεύθερη να πάει στο σχολείο και μετά στο πανεπιστήμιο, να κάνει τις επιλογές που θέλει, μέχρι και για τα ρούχα που φοράει. Έβλεπε πόσες ευκαιρίες είχε, αλλά και τα εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεράσει.

Ενώ είχε όλη τη καλή θέληση να δουλέψει, δεν μπορούσε να κάνει ούτε αυτό χωρίς να μιλάει τη γλώσσα. Το έβλεπε και από τον άντρα της, ο οποίος μετά από πολύ καιρό κατάφερε να βρει δουλειά ως διερμηνέας. Έχοντας όμως πια ένα μωρό στο σπίτι, της ήταν δύσκολο να διαβάσει. Σιγά σιγά, άρχισε να βρίσκει όλο και παραπάνω χρόνο, ειδικά όταν η μικρή πήγε στον βρεφονηπιακό σταθμό. Τότε η Φ. άρχισε να μαθαίνει τη γλώσσα σα να ήταν η δουλειά της. Μέσα σε 2 χρόνια, έφτασε σε σημείο να την μαθαίνει εθελοντικά και σε άλλους! 

Κάπως έτσι ξεκίνησε να ονειρεύεται να πάει στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει νομική. Θέλει πλέον να γίνει δικηγόρος και να ασχοληθεί με τα δικαιώματα των γυναικών, των προσφύγων και των μεταναστών. Προς το παρόν όμως, είναι χαρούμενη που μπορεί να βοηθήσει άλλους σαν και αυτήν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που έπρεπε και η ίδια να ξεπεράσει όταν έφτασε στην Ελλάδα.

Κοιτώντας πίσω, δεν είχε προλάβει καν να τελειώσει το σχολείο όταν αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της. Με λίγη προσπάθεια όμως, κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα ένα βήμα τη φορά. Ταυτόχρονα μπόρεσε να βοηθήσει και άλλους με τα δικά τους.

Η μόνη συμβουλή που θέλει να δώσει σε άλλους μετανάστες και πρόσφυγες, σαν και αυτήν, είναι να μην το βάζουν κάτω. Να μην προσαρμόζονται σε άσχημες συνθήκες και να παίρνουν την ζωή στα χέρια τους, όσο δύσκολο και αν είναι μερικές φορές. Άλλωστε, το ίδιο έκανε και η Φ. με τον άντρα της.

Στον ΟΥΜ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνθήκες που άνθρωποι σαν την Φ. έχουν να αντιμετωπίσουν όταν έρχονται στην Ελλάδα. Άλλωστε έχουμε δεκαετίες εμπειρίας πάνω στο θέμα. Για αυτό λοιπόν αν και εσύ θέλεις να εκπληρώσεις τους στόχους σου βεβαιώσου πως γνωρίζεις όλα τα βήματα που θα έχεις να κάνεις.

Ρώτησε μας, θα χαρούμε να σε ενημερώσουμε για τις επιλογές σου.

Υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά σας;
Ρωτήστε τον ΟΥΜ πώς να το λύσετε:

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Δικαιούστε Ελληνική Ταυτότητα;
Αποκτήστε την τώρα!

Παιδί γεννημένο στην Ελλάδα?
Μάθε πως θα βγάλεις Ιθαγένεια.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Θέλω έκπτωση 30% στις μεταφράσεις

Keni problem me dokumentet tuaja?
Pyetni OYM se si ta zgjidhë:

Perfitoni Shtetesi greke
Mëso se si për të marrë shtetësinë greke

اگر آپ کے کاغزات میں کوئ مسلہ ہے یہاں پھر آپ کوپہلی دفہ
کاغزات بنوانیں ہیں او ۔و۔م۔ سے راپط کریہں

مفت اپ ڈیٹ!
رہائشی اجازت نامہ حاصل کرنے کے لئے کس طرح معلومات حاصل کریں:

هل لديك الحق في الحصول على الهوية اليونانية!
؟احصل علها الان

ولدالطفلفياليونان؟
تعلمكيفيةالحصولعلىالجنسية.

هل توجد أية مشكلة في أوراقك؟
إسألوا مُنظمة دعم المُهاجرين كيف تحلونها:

გააქვთ პრობლემა თქვენს საბუთებთან დაკავშირებით?
მოგვმართეთ OYM-ი გასცემს პასუხს ყველა თქვენს შეკითხვას

[formidable id=8]

უფასო ინფორმაცია!
გაიგეთ თუ როგორ მიიღოთ საბერძნეთის მოქალაქეობა:

[formidable id=7]

Узнайте, как получить вид на жительство!


Scroll to Top