Το 2019 ο Σαιντού βρέθηκε να ναυαγεί στα Δωδεκάνησα. Ήταν μόλις 16 ετών. Ήρθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, έπειτα από ένα τεράστιο ταξίδι που ξεκίνησε από το σπίτι του, στη Γουινέα, πέρασε από τη Σενεγάλη, την Τουρκία, την Κάλυμνο, και κατέληξε στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, όπου και παρέμεινε.
Το 2022 Ο Σαιντού θα συμπληρώσει το 18ο έτος ζωής. Αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί να καλυφθεί πλέον από την ταυτότητα του “ασυνόδευτου”. Μέσω του σχολείου του να είχε ενταχθεί αδιαμφισβήτητα στην κοινωνία, αλλά αυτό δεν φτάνει για να πείσει τις Ελληνικές Αρχές. Μία μέρα λοιπόν αφού θα συμμετάσχει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο Σαιντού κινδυνεύει με οριστική απέλαση προς τρίτη χώρα.
Σε μία κίνηση αλληλεγγύης, ο διευθυντής του σχολείου του, κος Κακλαμάνης, μίλησε στην εθνική τηλεόραση για το συμβάν. Στα λόγια του, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Σαιντού και τα όσα έχει καταφέρει παρά τις αμέτρητες δυσκολίες. Άλλωστε δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσει από τις δομές του International Rescue Committee στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου, πόσο μάλλον να παρελαύνει με τους φίλους και συμμαθητές του!
Συγκεκριμένα ο κος Κακλαμάνης τον χαρακτήρισε ως ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Δεν έκανε απλά παντοτινούς φίλους αλλά και έκανε όλο το χωριό να σταθεί στο πλάι του, εναντιωμένοι στην απέλαση. Ολόκληρη η κοινωνία τον έχει αγκαλιάσει από όταν απορρίφθηκε η αίτηση του για άσυλο τον Δεκέμβρη του 2021.
Ούτε οι μαθητές επιθυμούν να χάσουν τον φίλο τους,
Ούτε το σχολείο να χάσει τον λαμπρό μαθητή του,
Αλλά ούτε και ο νεαρός Σαιντού θέλει να αφήσει πίσω του το καινούριο του σπίτι.