Στο Συνέδριο με τίτλο «Χαμένοι στη Μετανάστευση: Εργαζόμαστε από κοινού για την προστασία των Παιδιών από τις Εξαφανίσεις» που διεξήχθη στη Μάλτα στα τέλη Ιανουαρίου συμμετείχε Το Χαμόγελο του Παιδιού. Την πρωτοβουλία να οργανώσει ένα από τα workshops του συνεδρίου ανέλαβε Το Χαμόγελο του Παιδιού με τη συμμετοχή των οργανισμών «Child Focus» και «Telefono Azzurro» που λειτουργούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 στο Βέλγιο και την Ιταλία, αντίστοιχα, με θέμα τα ελάχιστα εκείνα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στις περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να καταδείξει το φαινόμενο της εξαφάνισης παιδιών μεταναστών και προσφύγων αλλά και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς μεταξύ των οποίων και τον Έλληνα Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριο Ιωάννη Μουζάλα να θέσουν σε προτεραιότητα τα θέματα δικαιωμάτων και προστασίας των παιδιών. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του φαινομένου αρκεί να αναφέρουμε πως 10000 παιδιά έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία της Europol που παρουσίασε Το Χαμόγελο του Παιδιού. Επιπλέον στο πλαίσιο του workshop που οργάνωσε Το Χαμόγελο του Παιδιού ο πρόεδρος του κύριος Κώστας Γιαννόπουλος μίλησε για τις πρακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαφανίσεων παιδιών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις αντιμετώπισης του φαινομένου. Στο πρόβλημα της μη ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000 σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο αναφέρθηκε ο κύριος Γιαννόπουλος, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε την υψηλή αποτελεσματικότητα στον εντοπισμό των παιδιών σε ποσοστό 100% σε όσες περιπτώσεις ενημερώθηκε η γραμμή.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως κατά το 2016 καταγγέλθηκαν στην γραμμή 116000 που συντονίζει στην Ελλάδα Το Χαμόγελο του Παιδιού 170 αιτήματα για εξαφανισμένα παιδιά, αλλά μόνο τα 33 αφορούσαν παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ενδεικτικό του χαμηλού αριθμού καταγγελιών και κινητοποίησης γι’ αυτά τα παιδιά.
Σε περίπτωση που θέλετε να ενημερωθείτε για κάποιο ζήτημα που σας αφορά ή να μοιραστείτε μια ιστορία σας μαζί μας δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τον Οργανισμό Υποστήριξης Μεταναστών στο e-mail support@oym.gr.