fbpx

Περιπτώσεις απάτης που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας μετανάστης στην Ελλάδα!

Κάθε χρόνο έρχονται στη χώρα μας εκατομμύρια μετανάστες από όλον τον κόσμο! Άνθρωποι που άφησαν τη χώρα τους για διαφορετικούς λόγους ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και την οικογένεια τους!
Πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά να πάνε στη συνέχεια σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε για να παραμείνουν στη χώρα μας είτε για να πάνε κάπου αλλού, όλοι χρειάζονται να αποκτήσουν νόμιμα χαρτιά.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις στις οποίες μετανάστες πέφτουν θύματα απάτης από διάφορους επιτήδειους που στο πρόσωπο των μεταναστών και των προσφύγων βλέπουν εύκολα θύματα.

Δυστυχώς όταν κάποιος βρίσκεται σε μία ξένη χώρα και δεν μιλάει και τη γλώσσα, είναι πιο εύκολο να πέσει θύμα απάτης αλλά και να μην ξέρει ποιον να εμπιστευτεί!
Στον ΟΥΜ λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άρθρο για να ενημερώσουμε όλους τους μετανάστες για το τι πρέπει να προσέχετε αν βρίσκεστε στην Ελλάδα και θέλετε να αποκτήσετε νόμιμα χαρτιά για να μην πέσετε θύματα σε απάτη! Στην συνέχεια έχουμε μαζέψει ιστορίες μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα και μπλέξανε με τα χαρτιά τους επειδή δεν ξέρανε τι πρέπει να κάνουν.

Περίπτωση 1η

Ο Αλί Μ. Ήρθε στην Ελλάδα από το Πακιστάν και ήθελε να βγάλει χαρτιά στην χώρα μας για να μπορέσει να φύγει για Γερμανία εκεί θα συναντούσε την οικογένεια του. Δεν ήξερε τους νόμους ούτε που πρέπει να πάει για να ρωτήσει έτσι εμπιστεύτηκε μία ομάδα ανθρώπων που του είπαν ότι μπορούν να το βοηθήσουν. Ο Αλί τους πίστεψε και τους έδωσε τα χρήματα που του ζήτησαν όμως στην συνέχεια δεν του έβγαλαν ποτέ τα χαρτιά που του υποσχέθηκαν.

Περίπτωση 2η

Πριν λίγους μήνες η αστυνομία συνέλαβε 23 άτομα από κύκλωμα που εξαπατούσε τους μετανάστες και έβγαζε πλαστές άδειες διαμονής. Στους συλληφθέντες μάλιστα περιλαμβάνονται επτά δικηγόροι και πέντε υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αλλά και μετανάστες που εξαπατούσαν συμπατριώτες τους. Από τα στοιχεία της αστυνομίας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, και μέσα από απάτες βγάζανε πλαστές άδειες διανομής σε βάρος μεταναστών. Τα ποσά μάλιστα που ζητούσαν για την κατάθεση του φακέλου κυμαίνονταν από 650 έως 800 ευρώ και σε περίπτωση που εκδιδόταν η σχετική άδεια διαμονής από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Περίπτωση 3η

Ο Λάντι είναι από την Αλβανία όταν είχε έρθει στην Ελλάδα το 1994 και προσπαθούσε να βγάλει χαρτιά τον είχαν συμβουλέψει να δηλώσει από την Βόρεια Ήπειρο. Ο Λάντι άκουσε τις συμβουλές τους και εκμεταλλευόμενοι και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων κατάφεραν να του φτιάξουν τα χαρτιά ως βορειοηπειρώτη. Για πολλά χρόνια ο Λάντι δεν είχε κάποιο πρόβλημα με τα χαρτιά του όμως όταν πήγε να ανανέωση τα χαρτιά του την τελευταία φορά τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί γιατί με βάση το ηλεκτρικό σύστημα που έχει πλέον και η Αλβανία φαίνεται ότι δεν είναι από την Βόρεια Ήπειρο αλλά από την Αλβανία! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Λάντι να ταλαιπωρηθεί πολύ και να μην μπορεί να βγάλει άκρη με τα χαρτιά του για πολύ καιρό.

Περίπτωση 4η

Η Ία είναι από την Γεωργία ήρθε στην χώρα μας πριν λίγα χρόνια και στην προσπάθεια της να βγάλει γρήγορα χαρτιά άκουσε την συμβουλή που της δώσανε και έκανε “λευκό γάμο” με έναν Έλληνα. Η Ία είναι μία περίπτωση από τους περίπου 150.000 λευκούς γάμους που έγιναν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας! Ένα μεγάλο κύκλωμα εξαπάτησης μεταναστών με ταρίφα 500 ως 3.000 ευρώ ανά γάμο! Η ΕΕ όμως έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι στη χώρα μας για το θέμα και οι έλεγχοι έχουν γίνει πιο σοβαροί! Γίνονται ακόμα κι έλεγχοι σε σπίτια ώστε να εξακριβωθεί ότι το ζευγάρι είναι αληθινό και ότι δεν παντρεύτηκαν για να πάρει ό ένας από τους 2 άδεια διαμονής! Παντρευτείτε από έρωτα αλλά μην το σκέφτεστε καν να το κάνετε για το αίτημα της άδειας διαμονής!

Αυτές οι υποθέσεις είναι κάποιες περιπτώσεις στις οποίες μετανάστες έχουν πέσει θύματα απάτης από διάφορους που προσπαθούν στις “πλάτες” τους να βγάλουν χρήματα. Δεν είναι όμως οι μοναδικές αφού σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς και δικηγόροι έχουν κοροϊδέψει μετανάστες χωρίς να κάνουν αυτό που τους έχουν πει.

Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να ζητάτε πάντα από τον δικηγόρο ή την δικηγορική εταιρία στην οποία θα πάτε να σας κάνει μελέτη φακέλου και σας σας εγγυηθεί για όσα σας λέει. Στον ΟΥΜ για παράδειγμα κάνουμε πάντα μελέτη φακέλου στα χαρτιά που μας φέρνουν. Στην συνέχεια το νομικό μας τμήμα ελέγχει τα χαρτιά και Επίσης πάντα ενημερώνουμε πόσες πιθανότητες έχει ο καθένας να βγάλει το χαρτί που θέλει και τι χαρτιά του λείπουν ώστε να μπορέσει να βγάλει σίγουρα αυτό που θέλει! Σε περίπτωση που δεν δικαιούται το χαρτί για το οποίο ήρθε σε εμάς τον ενημερώνουμε για τις εναλλακτικές που έχει ώστε να μπορέσει να βγάλει νόμιμα χαρτιά στην Ελλάδα. Στο τέλος της μελέτης όλα δίνονται και γραπτά στον μετανάστη για να γνωρίζει τις κινήσεις που θα κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο εγγυόμαστε στον μετανάστη που μας εμπιστεύεται για τα χαρτιά που θα του βγάλουμε και την δουλειά που του κάνουμε.

Επειδή η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, το πρώτο βήμα που πρέπει να ζητάτε από κάθε δικηγόρο ή δικηγορική εταιρία είναι να ελέγξει τον φάκελο του μετανάστη, ολοκληρωμένο με όλα τα χαρτιά και να του πει ακριβώς ποιες είναι οι επιλογές του!

Μία extra συμβουλή- Μην επεκτείνεις μόνος σου την παραμονή σου!

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό! Πρέπει να γνωρίζεις ακριβώς πότε λήγει η άδεια διαμονής σου ή οποιοδήποτε χαρτί έχεις στα χέρια σου και να μην επιλέξεις να μείνεις παράνομα ούτε μία μέρα παραπάνω. Πρέπει να ξεκινήσεις τις διαδικασίες ανανέωσης γρήγορα. Αν επεκτείνεις την παραμονή μετά τη διορία μπορεί να κριθείς αναξιόπιστος από το κράτος και να μην σου ξανά δοθεί άδεια διαμονής. Είναι πολλές οι περιπτωσεις που μετανάστες έπεσαν θύματα απάτης σε αυτή τη φάση που είχαν πανικοβληθεί γιατί έληγαν τα χαρτιά τους και δυστυχώς διάλεξαν την εύκολη λύση!

Υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά σας;
Ρωτήστε τον ΟΥΜ πώς να το λύσετε:

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Δικαιούστε Ελληνική Ταυτότητα;
Αποκτήστε την τώρα!

Παιδί γεννημένο στην Ελλάδα?
Μάθε πως θα βγάλεις Ιθαγένεια.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Θέλω έκπτωση 30% στις μεταφράσεις

Keni problem me dokumentet tuaja?
Pyetni OYM se si ta zgjidhë:

Perfitoni Shtetesi greke
Mëso se si për të marrë shtetësinë greke

اگر آپ کے کاغزات میں کوئ مسلہ ہے یہاں پھر آپ کوپہلی دفہ
کاغزات بنوانیں ہیں او ۔و۔م۔ سے راپط کریہں

مفت اپ ڈیٹ!
رہائشی اجازت نامہ حاصل کرنے کے لئے کس طرح معلومات حاصل کریں:

هل لديك الحق في الحصول على الهوية اليونانية!
؟احصل علها الان

ولدالطفلفياليونان؟
تعلمكيفيةالحصولعلىالجنسية.

هل توجد أية مشكلة في أوراقك؟
إسألوا مُنظمة دعم المُهاجرين كيف تحلونها:

გააქვთ პრობლემა თქვენს საბუთებთან დაკავშირებით?
მოგვმართეთ OYM-ი გასცემს პასუხს ყველა თქვენს შეკითხვას

[formidable id=8]

უფასო ინფორმაცია!
გაიგეთ თუ როგორ მიიღოთ საბერძნეთის მოქალაქეობა:

[formidable id=7]

Узнайте, как получить вид на жительство!


Scroll to Top