Σύμφωνα με την νομοθεσία που υπάρχει αυτήν την στιγμή, όποιος έχει δουλέψει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια, μπορεί να πάρει την ελάχιστη ολόκληρη σύνταξη, η οποία δεν ξεπερνά τα 400€. Μπορεί αυτό το κριτήριο να ακούγεται σχετικά απλό, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ιστορίες σαν της Λ. το κάνουν ξεκάθαρο.
Η Λ. ζει στην Ελλάδα, αλλά κατάγεται από την Αλβανία. Ο πατέρας της μετακόμισε εδώ από την Αλβανία το 1995, όταν ο ίδιος ήταν 47 χρονών. Μπορεί να ξεκίνησε αμέσως να δουλεύει, αλλά άδεια διαμονής κατάφερε να βγάλει μόνο αφού πια είχε πατήσει τα 50.
Όταν ο πατέρας της λοιπόν θέλησε να βγει σε σύνταξη στα 70 του, έχασε ολόκληρα χρόνια κατά τα οποία δούλευε και πλήρωνε φόρους στην Ελλάδα, όπως ακριβώς και ένας Έλληνας. Αν αυτά είχαν καταμετρηθεί, αντί να παίρνει μόλις 265€ το μήνα, θα έπαιρνε σχεδόν τα διπλάσια.
Γιατί να εργάζεσαι τόσο σκληρά, όταν κανείς δεν σου εγγυάται τα αυτονόητα;
Περιττό να πούμε πως αν ο πατέρας της ήταν Έλληνας, δεν θα αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα, και πιθανότατα να έπαιρνε την σύνταξη που του αναλογούσε. Όπως είπαμε και πριν, για να πάρεις σύνταξη στην Ελλάδα, αρκεί να έχεις δουλέψει ασφαλισμένος κάποια χρόνια. Όχι όμως αν είσαι από άλλη χώρα, ειδικά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν πολλά εμπόδια στη νομοθεσία σχεδιασμένα να σε δυσκολέψουν. Ευτυχώς όμως στον ΟΥΜ, η νομική μας ομάδα κατέχει εμπειρία δεκαετιών πάνω σε τέτοια ζητήματα. Θέλουμε να σε βοηθήσουμε να προσπεράσεις τις δυσλειτουργίες του δημοσίου σε όλα τα στάδια, από την έκδοση και ανανέωση των χαρτιών σου, μέχρι και την έκδοση της σύνταξής σου.
Μην το καθυστερείς άλλο.
Βγάλε τα χαρτιά και τη σύνταξη που δικαιούσαι, κάνε το καλύτερο δυνατό για το μέλλον σου.
Μάθε τις επιλογές σου.