fbpx

Σπιτικές μαγειρικές στην μικρή οθόνη

Η εκπομπή «Στην κουζίνα των μεταναστών», που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες ο Νέστορας Κοψιδάς στην ΕΡΤ, μας φέρνει λίγο πιο κοντά στις πατρίδες που αφήσαμε πίσω και στα φαγητά που μας μεγάλωσαν.

Το φαγητό είναι καθημερινό μας κομμάτι, μια διαδικασία τόσο προσωπική όσο και κοινωνική, που δείχνει τι προτιμάμε και πόσο αγαπάμε αυτούς για τους οποίους μαγειρεύουμε. Ακόμα περισσότερο, η παραδοσιακή μαγειρική με τα σπιτικά αρώματα, τις γεύσεις και τα χρώματα είναι ένας τρόπος για να κρατήσουμε κοντά μας τις πατρίδες μας και τις αναμνήσεις που έχουμε από αυτές.

Εδώ στην Αθήνα, την νέα πόλη για πολλούς από εμάς, μπορεί να μην μπορέσαμε να φέρουμε πολλά πράγματα που είχαμε από παλιά, τους φίλους ή τους συγγενείς μας, αλλά το σίγουρο είναι ότι φέραμε τις συνταγές από τους τόπους που αγαπάμε.

Στην πρώτη εκπομπή η Έλενα από τη Ρωσία, η οποία μένει εδώ και χρόνια στην Αθήνα, αγόρασε υλικά για να μαγειρέψει στρογκανόφ, ρώσικη σαλάτα και γλυκά πιροσκί. Ακολούθησε ο Βραζιλιάνος Τζεφ που μαγείρεψε μοκέκατζικαμαρό. Ύστερα ο Χασάν από τον Λίβανο ετοίμασε κάφταμπιλσουνί, πατάτα χάρα και ταμπουλέ.

Στα τέλη του Δεκέμβρη η εκπομπή μάς ταξίδεψε στο Αφγανιστάν με ξεναγούς τον Ταχιέρ και την Σαρντάρ, ένα ζευγάρι μεταναστών. Οι δύο Αφγανοί μαγείρεψαν μπροστά στην κάμερα μαντού και αντάςπολό. Η Σαρντάρ παραδέχτηκε ότι αγαπά και την ελληνική κουζίνα και ιδιαίτερα το παστίτσιο που αρέσει πολύ και στα παιδιά της. Είπε επίσης πως η Ελληνίδα γειτόνισσά της την βοηθά συχνά να κάνει ελληνικές συνταγές, ενώ το πρώτο φαγητό που μαγείρεψε ποτέ ήταν οι τηγανητές πατάτες. Στο Αφγανιστάν, είπε η Σαρντάρ, μαγειρεύουν πολύ συχνά ρύζι, πότε με αρνάκι, πότε με μοσχάρι και πότε με κοτόπουλο.

Μέχρι σήμερα η εκπομπή έχει ταξιδέψει επίσης στις κουζίνες του Μεξικό, της Ιταλίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σιέρα Λεόνε, της Ουγκάντα των Φιλιππίνων και της Ινδίας.

Δεν ξέρουμε αν οι μάγειρες ήταν τελικά καλοί, αλλά αγαπήσαμε την εκπομπή για τα θετικά μηνύματα που περνάει, για όσα μας θυμίζει και γιατί δείχνει ότι περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν. Όπως ο ΟΥΜ μας γέμισε αισιοδοξία με τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας, έτσι ελπίζουμε ότι αυτή η εκπομπή που μας φέρνει πιο κοντά θα συνεχιστεί για καιρό.

Γνωρίζετε κάτι ενδιαφέρον που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους επισκέπτες του site μας;

Στείλτε μας το κείμενό σας στο support@oym.gr

Υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά σας;
Ρωτήστε τον ΟΥΜ πώς να το λύσετε:

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Δικαιούστε Ελληνική Ταυτότητα;
Αποκτήστε την τώρα!

Παιδί γεννημένο στην Ελλάδα?
Μάθε πως θα βγάλεις Ιθαγένεια.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Θέλω έκπτωση 30% στις μεταφράσεις

Keni problem me dokumentet tuaja?
Pyetni OYM se si ta zgjidhë:

Perfitoni Shtetesi greke
Mëso se si për të marrë shtetësinë greke

اگر آپ کے کاغزات میں کوئ مسلہ ہے یہاں پھر آپ کوپہلی دفہ
کاغزات بنوانیں ہیں او ۔و۔م۔ سے راپط کریہں

مفت اپ ڈیٹ!
رہائشی اجازت نامہ حاصل کرنے کے لئے کس طرح معلومات حاصل کریں:

هل لديك الحق في الحصول على الهوية اليونانية!
؟احصل علها الان

ولدالطفلفياليونان؟
تعلمكيفيةالحصولعلىالجنسية.

هل توجد أية مشكلة في أوراقك؟
إسألوا مُنظمة دعم المُهاجرين كيف تحلونها:

გააქვთ პრობლემა თქვენს საბუთებთან დაკავშირებით?
მოგვმართეთ OYM-ი გასცემს პასუხს ყველა თქვენს შეკითხვას

[formidable id=8]

უფასო ინფორმაცია!
გაიგეთ თუ როგორ მიიღოთ საბერძნეთის მოქალაქეობა:

[formidable id=7]

Узнайте, как получить вид на жительство!


Scroll to Top