Η Ελλάδα προσπαθεί να ελέγξει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που δέχεται καθημερινά. Οι πλειοψηφία των πληθυσμών που φτάνουν στα νησιά υποδοχής αποτελείται από μετανάστες και όχι από Σύρους πρόσφυγες.
Στην προσπάθεια του να βελτιώσει τον τρόπο που διαχωρίζονται οι 2 κατηγορίες και να μειώσει τον χρόνο που παραμένουν οι πληθυσμοί στις δομές, το υπουργείο σχεδιάζει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Μετανάστες και πρόσφυγες “χτυπούν” την πόρτα της Ευρώπης ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν νομοθεσίες που περιλαμβάνουν όλους τους όρους της μετανάστευσης και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να έρθει κάποιος νόμιμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρώτη εθνικότητα που ζητάει ευρωπαϊκό άσυλο είναι οι Αφγανοί και ακολουθούν οι Πακιστανοί και μετά οι Σύροι, οι Ιρακινοί, οι Τούρκοι, οι Κονγκολέζοι, οι Αλβανοί, οι Ιρανοί και οι Μπανγκλαντεζιανοί.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης έχει θέσει 2 βασικούς στόχους.
1ος στόχος:
Πρόκειται να θέσει πιο αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς για να επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων. Επιπλέον, κάθε άτομο υπό εξέταση θα χαρακτηρίζεται «υψηλού ή χαμηλού προφίλ» ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχεται. Για παράδειγμα:
- Υψηλού προφίλ θα είναι τα άτομα από τη Συρία όπου εντάσσονται στους πρόσφυγες.
- Χαμηλού προφίλ θα είναι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες μεταναστών.
Το υπουργείο θέλει να ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα σε 3 μήνες.
2ος στόχος:
Το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγή του νομικού πλαισίου. Ο νόμος θα κρίνει το ποιος θεωρείται ευάλωτος και ποιος όχι. Ο ευάλωτος πληθυσμός να φεύγει για ενδοχώρα και θα εντάσσεται στα αντίστοιχα προγράμματα, ενώ για τους υπόλοιπους θα επιταχύνονται οι διαδικασίες επιστροφής τους στην χώρα προέλευσης τους σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η νομοθεσία αλλάζει και η διαδικασία έκδοσης ασύλου γίνεται πιο περίπλοκη και δύσκολη. Οι μετανάστες που θέλουν να προχωρήσουν τη διαδικασία θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για το τι μπορούν να κάνουν. Για να μελετήσουμε την υπόθεση σας και να δούμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε καλέστε μας στο 211-1883711.