Chat with us, powered by LiveChat

Υπ. Εργασίας προς Πακιστανούς εργάτες: Μην διστάζετε να καταγγέλετε τον εργασιακό Μεσαίωνα και τις παραβιάσεις των εργασιακών σας δικαιωμάτων

Τέλος στον εργασιακό Μεσαίωνα χιλιάδων αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας επιχειρεί να βάλει το υπ. Εργασίας κόβοντας παράλληλα τον βήχα εκείνων των εργοδοτών που ορέγονται νέες “Μανωλάδες” με σύγχρονους είλωτες.

Κόντρα στην φιλοσοφία των εργαζομένων δύο ταχυτήτων που υιοθετείται συχνά στην αγορά εργασίας η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου συναντήθηκε πρόσφατα με αντιπροσωπεία της εν Ελλάδι πακιστανικής κοινότητας. Η Υπουργός Εργασίας κα Αχτσιόγλου μάλιστα προέτρεψε τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας να καταγγέλλουν άμεσα και χωρίς δισταγμό στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όλα τα περιστατικά παραβιάσεων στους εργασιακούς χώρους.

Οι παραβιάσεις βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως το ωράριο εργασίας, η υπερεργασία και ώρες ανάπαυσης, οι συνθήκες εργασίας, τα μέτρα προστασίας του εργαζομένου, καθώς και τα μέτρα υγιεινής και άλλα πολλά παραδείγματα συνιστούν μαύρη τρύπα στην ελληνική αγορά εργασίας, όπου με την φαιδρή δικαιολογία των μνημονιακών μέτρων, πολλοί εργοδότες συνηθίζουν να καταπατούν κεκτημένα χρόνων των εργαζομένων.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για αλλοδαπούς εργαζόμενους , οι οποίοι δεν γνωρίζουν και επακριβώς το νομοθετικό πλαίσιο και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και εργασιακής εξαθλίωσης, αλλά ακόμη και βίαιης συμπεριφοράς.

Άλλωστε για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπ. Εργασίας και πακιστανικής κοινότητας αφορμή υπήρξαν οι καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος μεταναστών εργαζομένων και ειδικά μετά την απόλυση μετά… ξυλοδαρμού συναδέλφου τους από εταιρεία πλαστικών.

Σε κάθε περίπτωση η υπουργός Εργασίας προέτρεψε τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας να καταγγέλλουν άμεσα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όλα τα περιστατικά παραβιάσεων στους εργασιακούς χώρους, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας. Τους ενημέρωσε επίσης πως το Υπουργείο θα αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα τη διεξαγωγή τριμερών διαδικασιών ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τη σειρά του, θα προβεί σε άμεσους και συστηματικούς ελέγχους ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας σε βάρος των μεταναστών εργαζομένων και να επιβληθεί η νομιμότητα στους χώρους δουλειάς.

Αρμοδιότητες του Σ.ΕΠ.Ε. είναι:

Να ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Να προβαίνει σε ελέγχους, μετρήσεις, δειγματοληψίες και έρευνες για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Να ερευνά τα αίτια των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Να εξετάζει τις υποβαλλόμενες καταγγελίες και αιτήματα εργαζομένων. Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες υποβάλλονται γραπτά ή προφορικά, επώνυμα ή ανώνυμα.

Να επιβάλλει στους παραβάτες διοικητικές κυρώσεις ή να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για επιβολή ποινικών κυρώσεων.

Να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά για την επίλυση των ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε όλους τους χώρους εργασίας.

Όπως φαίνεται το υπουργείο Εργασίας είναι διατεθειμένο να πατάξει τις παρανομίες των εργοδοτών προκειμένου να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα όπως πριν από 4 χρόνια όταν τα χωράφια με τις φράουλες στην Μανωλάδα ποτίστηκαν με αίμα μεταναστών εργατών που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους τη στιγμή που οι “κοτζαμπάσηδες” εργοδότες έστειλαν τους επιστάτες τους με καραμπίνες θυμίζοντας μνήμες Κιλελερ….

Οι πρόσφυγες είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και κατ΄επέκταση της αγοράς εργασίας και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς εργαζομένους υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως υπόκεινται και στις ίδιες υποχρεώσεις (ασφαλιστικές εισφορές κλπ) και εργάζονται νομίμως στη χώρα μας.

Scroll to top