fbpx

Είμαστε όλοι μετανάστες

Το να βρίσκεσαι να ζεις σε μια άλλη χώρα από αυτήν που γεννήθηκες είναι μια μεγάλη πρόκληση. Το πρώτο εξάλλου που πρέπει να κάνεις για να διευκολύνεις τη νέα σου ζωή, είναι να μάθεις τις συνήθειες των ανθρώπων του νέου σου τόπου. Και αυτό είναι βέβαιο πως θα κάνει και εσένα και εκείνους να γελάσετε εξίσου δυνατά.

Όταν μετανάστευσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησα συνολικά για δέκα χρόνια, ο πρώτος μου σταθμός ήταν η Γλασκώβη της Σκωτίας. Ήμουν σίγουρη ότι ήξερα αρκετά καλά τη γλώσσα για να μπορέσω να συνεννοηθώ. Δυστυχώς κανείς δεν με είχε προειδοποιήσει ότι οι Σκωτσέζοι κόβουν τις λέξεις, όπως κάνουν εδώ στα χωριά της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα πριν καταφέρω να αγοράσω μια σοκολάτα από ένα παντοπωλείο.

Νωρίτερα είχα νιώσει καλύτερα στη νέα μου χώρα, όταν μην έχοντας συνηθίσει ότι εκεί το τιμόνι του αυτοκινήτου και ο οδηγός του κάθονται από δεξιά, ενώ στην Ελλάδα από αριστερά, κάθισα πάνω στα πόδια του ιδιοκτήτη του σπιτιού στο οποίο έμενα. Την αρχική μου ντροπή διαδέχτηκε το γέλιο, όταν εκείνος γέλασε με την ψυχή του με την γκάφα μου, χωρίς ούτε να νευριάσει μαζί μου, ούτε να με κοιτάξει περίεργα.
Η αλήθεια είναι ότι ιδανικές καταστάσεις δεν υπάρχουν. Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε όλοι μας, τόσο στις χώρες καταγωγής μας, όσο και στις χώρες στις οποίες μεταναστεύουμε. Το βασικό είναι να ξέρουμε πώς να τις ξεπερνάμε γρήγορα. Να αναζητάμε βοήθεια από αυτούς που ξέρουν, να γνωρίζουμε τους αρμόδιους φορείς για κάθε ζήτημα και να φροντίζουμε τα συμφέροντά μας έχοντας εξασφαλίσει πρώτα τη νομική μας κάλυψη. Τέτοια σημαντική προστασία στην Ελλάδα παρέχει ο ΟΥΜ της BCLA, μια σύγχρονη νομική εταιρία με μάχιμους δικηγόρους που στέκονται στο πλευρό των πιο αδύναμων και άπειρων απέναντι ακόμα και στο ίδιο το κράτος. Πάνω από όλα όμως δεν πρέπει να απομονωνόμαστε. Η καλύτερη συμβουλή που άκουσα ποτέ και αυτή που ακολούθησα όλα τα χρόνια που ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό, είναι ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε τους ανθρώπους της άλλης χώρας.

Αντίθετα οφείλουμε να τους γνωρίσουμε, να κάνουμε παρέα μαζί τους, γιατί κατά αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα μάθουμε γρηγορότερα τη γλώσσα της νέας μας χώρας, αλλά και τις συνήθειες του λαού της. Ακόμα καλύτερα, θα τους μάθουμε και εμείς με τη σειρά μας τις συνήθειες του τόπου μας και ακριβώς αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών και εθίμων είναι η ουσία μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Γιατί αν δεν ανοιγόμουν στους ανθρώπους που γνώρισα, σήμερα δεν θα ήξερα να φτιάχνω το καλύτερο ινδικό πιάτο και ένα παραδοσιακό ρωσικό γλυκό.

Υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά σας;
Ρωτήστε τον ΟΥΜ πώς να το λύσετε:

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Μάθετε πώς θα αποκτήσετε
Άδεια Διαμονής

Δικαιούστε Ελληνική Ταυτότητα;
Αποκτήστε την τώρα!

Παιδί γεννημένο στην Ελλάδα?
Μάθε πως θα βγάλεις Ιθαγένεια.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Θέλω έκπτωση 30% στις μεταφράσεις

Keni problem me dokumentet tuaja?
Pyetni OYM se si ta zgjidhë:

Perfitoni Shtetesi greke
Mëso se si për të marrë shtetësinë greke

اگر آپ کے کاغزات میں کوئ مسلہ ہے یہاں پھر آپ کوپہلی دفہ
کاغزات بنوانیں ہیں او ۔و۔م۔ سے راپط کریہں

مفت اپ ڈیٹ!
رہائشی اجازت نامہ حاصل کرنے کے لئے کس طرح معلومات حاصل کریں:

هل لديك الحق في الحصول على الهوية اليونانية!
؟احصل علها الان

ولدالطفلفياليونان؟
تعلمكيفيةالحصولعلىالجنسية.

هل توجد أية مشكلة في أوراقك؟
إسألوا مُنظمة دعم المُهاجرين كيف تحلونها:

გააქვთ პრობლემა თქვენს საბუთებთან დაკავშირებით?
მოგვმართეთ OYM-ი გასცემს პასუხს ყველა თქვენს შეკითხვას

[formidable id=8]

უფასო ინფორმაცია!
გაიგეთ თუ როგორ მიიღოთ საბერძნეთის მოქალაქეობა:

[formidable id=7]

Узнайте, как получить вид на жительство!


Scroll to Top